Cine nu se relaxează atunci când aude o voce calmă, misterioasă ce începe să spună: „A fost odată ca niciodată…”? Și atunci, de ce nu ar asculta și copiii noștri cărți audio/ audiobook-uri.
Contribuie la îmbogățirea vocabularului.
Poate înlocui părintele la povestea de seară dacă aceste are o seară mai aglomerată și trebuie să rezolve și alte probleme. A nu se înțelege că o poveste audio este echivalentă cu conectărea părinte-copil prilejuită de citirea unei cărți.
Pot fi ascultate și în timp ce copilul se joacă, scrie sau în timp ce părintele și copilul se joacă, fac mâncare sau întind rufele la uscat.
Nu ocupă spațiu în bagajul de vacanță, iar copilul are povești indiferent dacă e acasă, la munte sau la mare.
Pentru copiii care au simțul auditiv ca principal canal de percepere și reprezentare a realității, un audiobook i-ar putea ține conectați mai mult la temă și ar putea contribui la o mai bună retenție.
Oferă acces la basmele clasice sau alte povești mai vechi, în ediții care nu se mai găsesc sau nu au fost re-editate.
Costă mai puțin sau, în unele cazuri, pot fi descărcate gratuit.
Reduce diferențele privind capacitatea de a citi între copiii care sunt de vârste similare (1-2 ani distanță), oferindu-le astfel teme comune de discuție.
Pentru copiii care învață sau deja știu să citeasă, audiobook-urile sunt utile celor ce suferă de dislexie sau au alte dificultăți în a citi.
Urmează un articol cu o listă de audiobook-uri în română sau engleză. Până atunci puteți accesa canalul de youtube de la Grădinița Nicoland, unde am citit câteva povești pentru copii.